Απόσταση γης σελήνης

Θα έχετε ακούσει για το φεγγάρι και την απόστασή του από τη Γη. Ποια είναι όμως συγκεκριμένα; Πόσο μακριά είναι και πώς αλλάζει αυτή η απόσταση;

H απόσταση γης σελήνης ΤΩΡΑ είναι: 379.843 χιλιόμετρα

Στον παρόντα χώρο, Θα σας περιγράψουμε τις διαφορετικές αποστάσεις που μπορεί να διανύσει το φεγγάρι από τη Γη. Θα συζητήσουμε επίσης τι προκαλεί αυτές τις αλλαγές και τι σημαίνουν για εμάς. Τέλος, θα έχετε καλύτερη κατανόηση του πόσο μακριά είναι το φεγγάρι μας και γιατί αυτό έχει σημασία.

Η μέση απόσταση γης σελήνης

Η μέση απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης είναι περίπου 384.403 χιλιόμετρα (239.000 μίλια). Αλλά αυτό αλλάζει καθώς η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη.

Τροχιά της σελήνης γύρω από τη γη

Το φεγγάρι περιφέρεται γύρω από τη Γη. Αυτό είναι ένα βασικό γεγονός που όλοι έχουμε μάθει στο σχολείο. Πώς είναι όμως στην πραγματικότητα η τροχιά του φεγγαριού; Και τι προκαλεί την αλλαγή;

Η τροχιά της σελήνης γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τέλειος κύκλος, αλλά μοιάζει περισσότερο με οβάλ. Η απόστασή του από τη Γη αλλάζει καθώς περιφέρεται και αυτή η απόσταση εκτείνεται μεταξύ αυτών που καλούμε «απόγειο» και «περίγειο».

Τροχιά σελήνης ως προς τον ήλιο

Το απόγειο είναι το πιο απομακρυσμένο σημείο από τη Γη στην τροχιά της Σελήνης και το περίγειο είναι το πιο κοντινό σημείο. Η Σελήνη φτάνει στο απόγειό της μία φορά κάθε 27,3 ημέρες και στο περίγειό της κάθε 27,55 ημέρες.

Έτσι λοιπόν, όλες οι αποστάσεις μεταξύ γης σελήνης είναι οι εξής:

H απόσταση γης σελήνης ΤΩΡΑ είναι: 379.843 χιλιόμετρα
Η μέση απόσταση γης σελήνης είναι: 384.403 χιλιόμετρα
Η απόσταση γης σελήνης στο απόγειο είναι: 406.700 χιλιόμετρα
Η απόσταση γης σελήνης στο περίγειο είναι: 356.500 χιλιόμετρα

Οι αυξομειώσεις στην απόσταση γης σελήνης

Η απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης αλλάζει συνεχώς. Μερικές φορές, το φεγγάρι είναι πιο κοντά στη Γη από άλλες φορές. Αυτό συμβαίνει επειδή η τροχιά της σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι τέλειος κύκλος.

Η τροχιά του φεγγαριού είναι στην πραγματικότητα μια έλλειψη, που σημαίνει ότι η απόστασή του από τη Γη αλλάζει καθώς περιφέρεται. Το πλησιέστερο σημείο στη Γη στην τροχιά της Σελήνης ονομάζεται περίγειο και το πιο απομακρυσμένο σημείο ονομάζεται απόγειο.

Η απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης μπορεί να ποικίλλει έως και 50.000 χιλιόμετρα (30.000 μίλια). Είναι πολύ!

Κατανόηση του περιγείου και του απογείου

Υπάρχουν δύο όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης: περίγειο και απόγειο. Το περίγειο είναι το πιο κοντινό σημείο μεταξύ των δύο, ενώ στο απόγειο, βρίσκονται στο πιο μακρινό τους σημείο. Η τροχιά της Σελήνης γύρω από τον πλανήτη είναι ελαφρώς ελλειπτική, που σημαίνει ότι η ταχύτητα και η απόστασή της ποικίλλουν κατά την πορεία της.

Το περίγειο συμβαίνει συνήθως όταν η Σελήνη βρίσκεται στην ή κοντά στην πλησιέστερη προσέγγισή της στη Γη στην τροχιά της - γι\' αυτό μερικές φορές ονομάζεται "κοντά στη Γη" ή "υπερ-σελήνη". Σε αυτές τις περιπτώσεις, το φεγγάρι μπορεί να φαίνεται έως και 14% μεγαλύτερο σε διάμετρο και 30% φωτεινότερο στον νυχτερινό μας ουρανό από μια μέση πανσέληνο. Το απόγειο σηματοδοτεί το αντίθετο σημείο του. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν είναι πιο μακριά από εμάς.

Ο χρόνος που χρειάζεται για να περιφερθεί η Σελήνη γύρω από τον πλανήτη μας ποικίλλει, αλλά κατά μέσο όρο χρειάζονται 28 ημέρες για έναν πλήρη κύκλο περιγείων και απογείων. Σε ορισμένες ειδικές περιπτώσεις, ωστόσο, η πανσέληνος μπορεί να συμβεί τόσο κοντά στο περίγειο (υπερφεγγάρι) όσο και στο απόγειο (μικροφεγγάρι), καθιστώντας τα ακόμα πιο φωτεινά ή πιο σκοτεινά από το συνηθισμένο.

Υπολογισμός της διακύμανσης της σελήνης σε απόσταση

Η μέση απόσταση μεταξύ Γης και Σελήνης είναι 384.403 χλμ. Μπορεί να ακούγεται σαν ένας σταθερός αριθμός, αλλά η πραγματική του απόσταση αλλάζει σε καθημερινή βάση. Για τον υπολογισμό της απόστασης Γης-Σελήνης σε κάθε δεδομένη στιγμή, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη διάφορες μεταβλητές όπως η βαρυτική έλξη του Ήλιου και άλλων πλανητών.

Η διακύμανση μεταξύ του περιγείου και του απoγείου, υπολογίζεται ότι είναι περίπου 35.000 χιλιόμετρα. Αυτό είναι τεράστιο! Στο πιο μακρινό της, η Σελήνη είναι 40% πιο μακριά από τη Γη από ό,τι όταν βρίσκεται στο πιο κοντινό της.

Η Σελήνη κάνει κύκλους γύρω μας σε μια ελλειπτική τροχιά—αυτό σημαίνει ότι δεν ταξιδεύει σε έναν τέλειο κύκλο γύρω μας, αλλά αντίθετα ακολουθεί μια διαδρομή οβάλ σχήματος καθώς κινείται γύρω μας. Όταν πλησιάζει πιο κοντά μας (στο περίγειο), η βαρυτική του έλξη αυξάνεται, προκαλώντας υψηλότερες παλίρροιες. ενώ όταν είναι πιο μακριά (στο απόγειο), οι παλίρροιες είναι σχετικά χαμηλότερες από το συνηθισμένο.

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα σας ρωτήσει πόσο μακριά είναι το φεγγάρι, μπορείτε να τον εντυπωσιάσετε με τις νέες γνώσεις σας!


Άλλα χρήσιμα για το φεγγάρι